%d0%b6

Цікаві факти про ожину та способи її розмноження(ежевика,способы размножения ежевики),як виростити саджанці ожини

 

–  Ожина – це не єдина назва цієї рослини, завдяки їй дикій родичці, в народі прижилися ще такі назви: чорна ягода, бузина, малина, колодуб, ожина синиця, сиза ожина. Ожину поділяють  на дві основні групи: прямостоячі куманики і росяники повзучі, що стеляться по землі . Більшого поширення і на присадибних ділянках, і в промислових насадженнях набули росяники . Від своєї рідні, прямостоячої ожини та малини, вона відрізняється значно більшою врожайністю . Незалежно від  сорту ожина виграє, порівняно з малиною, не тільки врожайністю , а і тим, що вона менш  вибаглива дo умов вирощування, бо практично не пошкоджується хворобами та шкідниками. Швидкому поширенню ожини  заважало  окультурення сортів, які мають недостатню високу морозостійкість  і можуть мерзнути при температурі -17 -23 ,тому потребують укриття на зиму.

Але не опускаючи рук, експериментуючи з сортами, ми поступово відібрали декілька сортів безколючкової ожини, які непогано житимуть в умовах центральної України без спеціального укриття на зиму. За  нашими розрахунками вимерзання таких сортів складає приблизно 3 % і витримують морози в північних і східних регіонах України.Найбільш стійким до морозу виявився  сорт Блек Бері,також вирощуємо саджанці сортів Навахо,Потрійна Корона,”натчез”,Рубен

Не дивлячись на те, що ожина відома людству протягом тисячоліть, селекція її розпочалося тільки в середині 19 століття. В Україні перші культурні сорти з’явилися на початку 20 століття.

В залежності від сорту та місця вирощування  (на сонці чи в  тіні) вони  можуть мати зелене забарвлення, червонувато-коричневе, лілове. Можуть бути доволі колючі такими шипами і взагалі без шипів. Найбільшого поширення,  напевно, набули так звані  «безшипні» сорти.

  • Розкажіть чим корисна ця садова культура?
  • Ягоди ожини піддаються, мабуть, всім найпоширенішим переробкам. З неї готують компоти, варення, соки, сиропи , мармелад, джеми, вина, наливки і настоянки . Її сушать та заморожують. У свіжому вигляді вона не тільки смачна , але й корисна. Ягоди містять 5  -8 % цукру, органічні кислоти, 1-3 % солі, калію ,мідь, марганець, вітамін А, С, пектинові, дубильні речовини, за вмістом вітамінів групи Р ожина перевершує малину в кілька разів .

Не лишаються байдужими до ожини і прихильники фітотерапії та здорового способу життя. Цілющі властивості цієї ягоди важко переоцінити важко ,вона допомогає при застуді,хворобах нирок,органів травлення,серцево-судинних захворюваннях,цілющі та тонізуючі властивості ожини значною мірою зберігаються у виготовленому з неї вині,ви не пошкодуєте ,якщо виготовите цей напій.Довгими зимовими вечорами матимите можливість зігрітись склянкою ожинового вина ,тепло згадуючи про літо.                                                                                                            Той факт, що ягода майже не хворіє та  немає шкідників ,  свідчить про те, що до неї не застосовуються хімічні обробки або  застосовуються по мінімуму. Через те ягоди не мають шкідливих хімічних речовин. Відвари з листя  і стебел ожини використовують як  зміцнювальний засіб. Вона є природним антисептиком, використовується для лікування екземи, для підтримки кислотного балансу в організмі.

Магній та кальцій у складі ягід цілюще впливає на судинну систему, служить профілактикою захворювань на гіпертонію та атеросклероз. Вживання свіжих ягід полегшує біль при ревматизмі і сприяє виведенню з організму солей важких металів.

  • Які є особливості догляду за  ожиною?
  • Ожина доволі перспективна, врожайність з одного куща рослини – 20 кілограм ягід. Сорти можна підібрати таким чином, щоб розтягнути плодоношення на 3 місяці. Існують різні способи розмноження ожини.  Розмножуються так само, як і малина, ефективно і швидко їх можна розмножувати кореневими живцями навесні. Росяники розмножуються дещо складніше існує не один прийом їх розмноження.    Спосіб, яким користуємося ми, вважаємо доволі ефективним. На початку жовтня на кінцях пагонів утворюються китички, які потрапляють у вологий ґрунт коріння. Проблема у тому, що осінь не завжди буває дощовою, тому варто ці китички  прикопати на глибину приблизно 10 см, щоб потім зручно було покласти крапельну стрічку. Таким чином ми просто трохи  допомагаємо здійснити розмноження природним шляхом. Для ожини бажано облаштувати шпалеру  – це  не наскільки впливає на врожай, скільки полегшує догляд.

Нижній  ряд проволоки  натягують на висоті 70-90 см., наступні з інтервалом 30 см . Пагони ожини не мають вусів, тому прикріплювати плодоносні пагони до шпалери треба самотужки. Дуже привабливо  виглядають квіти ожини, що мають біло-фіолетове забарвлення, над ними постійно працюють бджоли, тому   що ожина є добрим медоносом.Саджанці ожини ви можете замовити у нашому господарстві.