1

Червоном’ясі сорти яблунь (красномясые яблоки)



Мабуть тут легко помилитися та з сортів яблук з червоним забарвленням м’якуша першими в Україну  скоріш за все потрапили сорти щвейцарського селекціонера Маркуса Кобеста, який вивів в результаті 20-річної праці такі сорти як Ера, Сирена, Цирцея, Каліпсо. Цю серію незвичних сортів він назвав “червоне кохання”.
Взагалі сортів червоном’ясих яблук в світі налічується близько тридцяти, але поки що найбільшого поширення в Україні набули саме яблуні серії “Redlove”, особливо Ера та Сирена. Сирена-яблуня літнього періоду дозрівання, Ера-пізньоосіння, або ранньозимова, яблука добре зберігаються до грудня. Сорт стійкий до парші, що важливо для органічного землеробства.
Сік яблук також червоний, не втрачає колір при термічній обробці. Розрізане яблуко не окисляється, тобто колір не змінюється при контакті з повітрям.
Останнім часом в Україні набувають популярності червоном’ясі яблуні сортів Байя Маріса, Трініті, Ред Кетті, Ред Пенш,Одіссо,Вінерпо. Ці сорти схожі тільки зовні, проте різняться між собою на тільки періодом дозрівання, а й стійкістю до хвороб та ступінню насичення м’якуша червоним забарвленням.
Червоном’ясі сорти яблунь виглядають доволі привабливо, тому мають і декоративне значення. Кора гілок темно-червоного кольору, а листя з привабливим червоним відливом, колір деревини в зрізі також має червонуватий відтінок. Особливо гарно вони виглядають в період цвітіння, радуючи садівників своїми квітками від ніжно-рожевого до до темно-червоного кольору. Плоди цих яблунь вживають не тільки у свіжому вигляді, з них виготовляють варення, компоти соки, начинку для пирогів.В сушеному вигляді ці яблука не тільки корисні,а й красиві,адже під час сушіння вони не втрачають колір і схожі на пелюстки червоних троянд. Кажуть , що в їх плодах корисних речовин більше ніж у звичайних яблуках.Це пояснюється наявністю в їх плодах антоціанів,про них ми поговоримо дещо пізніше. Що там слухати, треба брати та й пробувать.

Серед червоном΄ясих сортів є свої «унікуми» , наприклад сорти Хіддон Роуз або Моттс Пінк , м’якуш  Мотс Пінк має  ніжно рожеве забарвлення. Сорт Пінк Перл також доволі незвичний для червоном΄ясих яблунь, тому що на відміну від інших сортів має зелене забарвлення шкірки. Вона здається напівпрозорою, всіяна дрібними білими цяточками. Хіддон  Роуз  також  має зелене забарвлення шкірки та червоний рум’янець на третину поверхні,листя цих яблунь на відміну від більшості має зелений  колір .Зелене  забарвлення має також листя сорту Вінерпо

Забарвлення м’якуша яблук залежить від вмісту в ньому антоціанів – рослинні пігменти із групи глікозидів. Саме вони надають рослині червоного, фіолетового  або синього забарвлення. Антоціани не виробляються людським організмом, але він має потребу у цих речовинах, що повинні потрапляти до нього з їжею, тому червоном΄ясі яблука корисні для здоров’я людини,на добу людському організму потрібно щонайменше 200мг антоціанів при захворюванні щонайменше  300мг.Сушка з таких яблук також корисніша ніж із традиційних сортів,виглядає дуже привабливо,нагадуючи пелюстки червоних троянд.Червоном’ясі яблуні цілком виправдано заслуговують на особливе ставлення до них .Можливо саме тому назви деяких сортів взято з давньогрецької міфології-Сирена,Цірцея ,Одіссо,Каліпсо.
Хоча б кілька сортів різного періоду дозрівання потрібно мати на присадибній ділянці.