malina1

Особливості обрізки та проріджування малини

При шпалерному способі при вирощуванні малини в перші 2-3 роки пагонів в ряду завширшки 50-60 см. , в смузі залишають найсильніші пагони на відстані 20-25см один від одного . Всі пагони поза смугою , в міжряддях та зайві пагони в ряду знищують .
Проріджування пагонів роблять на протязі літа та осені. При останньому проріджуванні на погонний метр смуги залишають 2-3 резервних пагони , на випадок зимового вимерзання .
Весною вирізають підмерзлі верхівки пагонів .Не варто надрізати верхівки , якщо пагони не підмерзли ,або його висота менша за1,2-1,3м. тому , що уверхній частині знаходиться значна частина майбутнього урожаю. Дворічні стебла рослин до осені всихають. Тому після плодоношення , поки на них є зелене листя і вони інтенсивно забирають вологу грунту , їх зрізають при землі.