received_1270427639999778

Зайці в саду

Приготуйте для зайців…сало
Почувши фразу «страшний звір», наша уява малює левів, ведмедів грізлі, ненажерливих вовків з пащами…
Однак все у світі відносно. Найстрашнішим звіром для саду є на перший погляд мила та симпатична істота – заєць.
Навіть не беручи до уваги моральний аспект, вкладену працю та потрачений час, матеріальні збитки, нанесені зайцями можуть бути дуже вагомими. За одну ніч цей герой мультиків може пошкодити 40-50 саджанців. В переведенні на людські категорії мислення це означає не похапцем забігти на каву, а добряче посидіти в ресторані. Мені відомі випадки, коли висаджені восени, але не огороджені сіткою промислові насадження яблуні площею в декілька гектарів за зиму були знищені вщент. Збитки колосальні.
Пошкоджує гризун, як правило, яблуню та грушу, набагато рідше черешню, аличу, абрикос. Характер ушкоджень буває двох типів: саджанець може бути перекушений, ніби зрізаний гострим лезом, але частіше за все зайці об’їдають кору, в основному з південною сторони саджанця. Зазвичай страждають дерева одно-чотирьох річного віку.
Як же ж захистити сад від цих милих звірків?
Почнемо з того, що деякі із способів захисту, що не складно знайти в друкованих або інтернет-виданнях, є неефективними або, навіть шкідливими. Понадіявшись на них, ми можемо втратити головне – час. Насправді зайці не так вже й бояться собак. У будь-якому разі у прив’язаного собаки вони можуть бігати перед носом. Розвішування на гілках собачої шерсті також нічого не дає, намазування гілок кров’ю тварин допомагає хіба що на декілька днів, тай виглядає досить похмуро. А ось обмотування штамбів поліетиленом або руберойдом часто є згубним для самих дерев.
Перейдемо до більш ефективних способів.
Найкращим захистом від зайців є огорожа з металевої сітки висотою щонайменше 150 см. Вона повинна бути надійною без отворів і дефектів, які шкідник легко знаходить. Відомі випадки коли зайці робили підкопи під сіткою. Огорожа – це мабуть, найкращий, але, разом з тим, найдорожчий спосіб захисту. Тому він не всім підходить.
Для захисту від гризунів та профілактики ушкоджень саду морозами існують спеціальні садові побілки. Їх, як правило, наносять на штамби та основи скелетних гілок наприкінці листопада – на початку грудня. Цю операцію необхідно повторювати з інтервалом місяць-півтора під час зимових відлиг, коли температура повітря вище +4 С.
Досить ефективним є обв’язування штамбів. Для цього в магазинах продаються спеціальні захисні сітки, підходить також армуюча будівельна сітка, яку використовують при утепленні будинків. Доволі надійним є обмотування саджанців гілками хвойних дерев та очеретом, картоном або просто папером. Папір варто взяти із непотрібних глянцевих журналів (він довго не розмокає від снігу та дощу), а закріплювати його на саджанцях досить легко і швидко за допомогою канцелярського степлера.
Один із найпростіших і доволі ефективних «дідівських» способів захисту полягає у натиранні дерев старим салом. Це не потрібно робити інтенсивно, а просто один раз провівши по корі. Цю операцію повторюють з інтервалом 1-1,5 місяці.

Багото шкоди нашому саду взимку можуть зробити миші.Після танення снігу нерідко можна бачити вщент об’їдену кору на штамбі дерева.Це “робота” мишей.Щоб запобігти цьому ,треба після кожного снігопаду ретельно втоптувати сніг навколо дерев,особливо навколо молодих.Це перешкоджає шкіднику дістатись до дерева під снігом.Варто зауважити ,що мишей значно менше в садах де здіснюється міжрядний обробіток грунту,більше там,де міжряддя засіяне травою.
Гармонії Вашому саду.