karl-yabl

Які яблуні садити: карликові чи середньорослі?

Які яблуні садити : карликові чи середньорослі? Відповідь на це питання кожен дасть собі сам, але спробуєм описати деякі особливості тих і інших.
З усіх типів середньорослих підщеп най поширеніша- ММ106, а з карликових М9, саме про них і поговоримо. Перевагою ММ106 є те, що дерева зчеплені на ній мають досить сильну кореневу систему, виходячи з цього не потребують постійної опори, вони мають більші розміри , отже, теоретично, на них повинно бути більше плодів; на одиницю площі їх висаджують в 2-3рази менше ніж карликових яблунь- значить економим кошти на посадковому матеріалі.
З іншого боку- яблуні зчеплені на М9 мають менші розміри, тому за ними значно простіше доглядати ( оприскування, обрізка, збір врожаю), в плодоношення вони вступають на 1-2 рік після посадки ( якщо мова йде про однорічні саджанці), у них значно більші темпи нарощування врожайності: починаючи з третього року таке дерево дає 20-30кг плодів, і хоча на одиницю площі таких саджанців йде більше- витрати на саджанці повністю компенсуються врожайністю. Плоди на крликових яблунях мають більші розміри та кращий смак. Отже , якщо ви націлені отримувати значні врожаї в найкоротші терміни, то краще садити карликові яблуні.
Разом з тим правильною є думка: краще посадити хоч яке- небудь дерево ніж не посадити нічого. Якщо ваша душа бажає посадити середньорослу яблуню- обовязково посадіть, але при цьому слід памятати, що такі сорти яблунь як Глостер, Фуджі, Джонаголд дуже ліниві до плодоношення і на підщепі ММ106 їх висаджувати не бажано, бо значно кращими вони вдаються на М9. А такі сорти яблунь як Айдаред, Чемпіон, Голден Делішес, Мантуанер, Аріва, Кальвіль Сніжний дають непогані врожаї на середньорослій підщепі.