foto-rozs-2

Знижка на доставку поштою 5-8 відсотків!!!

 

Весняний обробіток саду включає в себе комплекс заходів, основними з яких є обрізка саду, захист від хвороб та від шкідників.

Метою обрізки є видалення сухих та хворих гілок, висвітлення крони, нормування майбутнього врожаю, надання кроні форми, зручної для догляду.

 

Захист від хвороб у період до початку вегетації.

Варто пам’ятати, що кожен садівник в залежності від особливості його саду, здійснює його догляд індивідуально, тому спинимось на найбільш загальних правилах.

До початку вегетації важливо прибрати минулорічне опале листя. Не дивлячись на своє скромне і невинне перебування на землі, воно є джерелом розповсюдження грибкових інфекцій.

До набухання бруньок сад варто обробити препаратом з вмістом міді. Це може бути бордоська рідина, Купроксат, Медян Екстра, Чемпіон, ЧемпУльтра та ін.

Ці препарати не слід змішувати з іншими, адже вони створюють у розчинах лужне(іноді солоне) середовище, що може нівелювати дію інших препаратів.

Метою такої обробки є знищення грибків, які могли перезимувати на гілках та в бруньках дерев, та проведення дезінфекції тріщин та іншого роду пошкоджень кори, які могли виникнути під час зими.

Для знищення зимуючих стадій шкідників (щитівки, тлі, кліща) використовують «Препарат 30В».

Більшість операцій по захисту дерев слід проводити, коли встановлюються середньодобова температура +60С.

Слід застерегти садівників від використання препаратів «ДНОК» ,«Нітрафен» ,”Брунька”, виробництво та використання яких в Україні заборонено, в зв’язку з тим, що  вони є дуже токсичними. Наприклад, період розкладання препарату «ДНОК» становить 30 років.

Виявлені під час обрізки пошкодження штамбу та скелетних гілок (сонячні опіки, ураження хворобами і т.д.) зачищаємо ножем до здорової деревини, потім обробляємо однопроцентним розчином мідного купоросу (100 грам на 10 літрів води) і замазуємо рану садовим варом. Для розведення мідного купоросу слід взяти підігріту воду, так як у холодній він розчиняється повільно.

Робота в саду не припиняється майже ніколи. Але догляд за садом до цвітіння дерев – це запорука вирощування якісного і стабільного урожаю.