20170925_133625

Саджанці яблунь(саженцы яблони)

У нашому розсаднику ви можете купити саджанці яблунь. Без сумніву яблуня є найпоширенішою плодовою культурою в садах України. Найчастіше яблука вживають у свіжому вигляді, але крім цього яблука сушать, квасять, консервують, варять повидло чи варення, мармелад, пастилу; виготовляють соки, вина, сидри – ось далеко неповний перелік “яблучної продукції”. Ця культура справедливо викликає увагу не тільки садівників , а й селекціонерів, кажуть , що в світі нараховується більше 20 тисяч сортів яблунь. Всі сорти, як правило, діляться на літні, осінні і зимові.. Існують сорти яблунь , які виведені спеціально для переробки, часто вони стійкі до найпоширеніших хвороб та мають високий вміст сухих речовин.
Також є багато сортів цієї культури, що мають декоративне значення, наприклад, плакуча яблуня – в неї красиві та оригінальні гілки, що звисають донизу, або яблуня “Еверест”, яка одночасно є ранеткою , чудовим запилювачем та декоративною рослиною, що неймовірно гарна під час цвітіння і ,навіть, взимку її маленькі червоні яблучка виглядають з-під снігу як скляні іграшки, а ще з них варять чудове запашне варення,яблуня Хелена має розмір плодів ще дрібніший за Еверест,крім того дуже красиве листя червоно-фіолетового кольору,та дуже гарні рожеві квіти.
Але все-таки традиційно яблуня, цілком виправдано, вважається плодовою культурою. Займаючись вирощуванням саджанців яблуні, ми намагаємось дотримуватись сучасних тенденцій в садівництві.
Вирощуючи значну кількість посадкового матеріалу на сучасних продуктивних типах підщеп, що вступають в плодоношення на 2-3 (а іноді в 1) рік псля висадження на постійне місце.
Всі сорти ми опробовуємо на дослідній ділянці саду, намагаючись знайти для даного сорту  яблуні, оптимальний тип підщеп, також вивчаємо та вдосконалюєм агротехніку подальшого догляду за деревцем. Практикуємо декілька типів підщепи: якщо коротко, не вдаючись в подробиці, це карликові (м9, розмір дорослого дерева 2,5 метра); середньорослі ( мм106,54-118 ,розмір дорослого дерева 3,5-4,5 метра); також є декілька видів підщеп , які займають проміжне місце між карликами і середньорослими(м26,62-396).Щоправда від підщепи м26 у своємо саду скоріш за все ми відмовимось,маючи досить компактну крону та якірність (дерева добре тримаються в грунті без опори),плоди на цій підщепі мають помітно менші розміри ніж на м9 або мм106,62-396,за однакових умов догляду.(це наші суб’єктивні спостереження).
Вважаючи яблуню однією з основних плодових культур, ми витрачаємо багато часу і зусиль на пошук сортів, які можуть бути використані як промислові в садах України; особливу увагу приділяємо дослідженню імунних сортів. Також вирощуємо саджанці “колекційних сортів” , з масою плодів  500г. і більше, або червономясих сортів, що не так давно з’явилися в Україні.Якість майбутнього саджанця починається з підщепи:підщепу відбираємо з добре розвиненою кореневою системою,діаметр кореневої шийки повинен бути не менше 6мм.Сильнорослі сорти ,як наприклад Рубінола ,Райка не варто щеплювати на середньорослі підщепи,слаборослі яблуні ,такі як Ріхард,навпаки краще щеплювати на підщепу типу мм106,на карликовій підщепі цей сорт наврял чи сформує однорічний саджанець стандартного розміру.З іншого боку “слаборослість” Ріхарда можна досить ефективно використать на тих ділянках де бракує місця,вони є чудовою альтернативою колоновидним яблуням ,які мають доволі посередній смак і набрали певної популярності тільки завдяки компактним розмірам.Як бачимо процес вирощування саджанців досить копіткий а воодночас і творчий.Сила росту майбутнього саджанця не єдиний фактор у виборі комбінації “підщепа +прищепа”,багато залежить від того ,де буде посаджено майбутній саджанець:склад грунту,глибина залягання грунтових вод,чи буде він використаний у промислових насадженнях,чи для поповнення колекції садівника -аматора,чи ,можливо ,буде маточним деревом-даватиме життя іншим саджанцям цього ж сорту.Справедливим буде зауважити ,що переважна більшість промислових насаджень яблуні в  країнах Західної  Європи закладається на підщепі м9.Та ж сама тенденція спостерігається на разі і в українському садівництві.Це пояснюється перш за все швидкоплідністю таких дерев,адже плодоносити вони починають на 2-3 рік після висадки,урожайністю ,зручністю в догляді,адже слаборослі дерева значно простіще обрізати,обприскувать і т.д..Термін “карликова яблуня” іноді збиває з пантелику,дехто думає що таке дерево дуже малих розмірів.Хоча насправді яблуня є карликовою не в порівнянні з людським зростом ,а в порівнянні з сильнорослим деревом висотою 7-10 м.Тому висота карликової яблуні,як правило ,коливається 2 межах 2-3м,хоча є й виключення. Висоту яблунь регулюють обрізкою.В промислових садах Західної Європи ,намагаючись отримати більші врожаї деревам “дозволяють” рости до 3.5 метра,адже земля там дорожча.Для інтенсивних садів України звична висота дерев,як правило,2.5 м.
Одна з найважливіших категорій у садівництві-це досвід.Адже на вивчення сорту необхідно потратити не менш шести років,при цьому варто розуміти ,що поодиноке дерево,як правило,не дає повної уяви про той чи інший сорт,дослідження необхідно проводити на різних типах підщепи.Сам термін “дослідження сорту” раніше викликав у мене деякий подив,мовляв,що там досліджувати,адже існують вже готові дослідження,не кажучи про описи на сторінках інтернет-видань.Коли почав детальніше розбиратись у цьому виявилось,що багато інформації просто переписується одне в одного,досвід на жаль,мають не всі,з тих,що мають далеко не кожен готовий ним поділитись.Тому лишається єдиний правильний вихід,аналізуючи знання інших,самому закочувати рукава.
Купуючи саджанці у господарстві ,не зайвим буде запитати скільки років спостерігають за культурою,чим відрізняється її плодоношення на різних типах підщепи,врожайність,лежкість,стійкість до хвороб.
20170925_133625