Вижниця

Саджанці груш(саженцы груш)

У нашому розсаднику ви можете купити саджанці груш. Груша  дуже поширена в промислових та присадибних садах України, де займає дуже важливе та почесне місце. Серед плодових дерев вона справедливо вважається довгожителем. На насіннєвій підщепі вона може плодоносити до 100 років і більше; дерева щеплені на айві родять не менше 35-40 років,але набагато швидше вступають в плодоношення.
Більшість сортів груші поступаються яблуні по морозостійкості, також вона менш посухостійка, особливо у молодому віці, та більш вимоглива до грунтів. Як правило, більшість сортів груші мають більшу силу росту від яблуні, дерева на насіннєвій підщепі сягають у висоту 10-12 метрів, форма крони, як правило, пірамідальна; цвіте груша раніше за яблуню.
Різноманіття сортів цієї культури вражає: від дрібноплідних до гігантів ( вагою близько кілограма), від яблуковидних, майже круглих( як азійські груші серії “Наші”) до видовжених(на зразок “Конференції” і “Аббат Фетель”) також дуже різноманітне забарвлення плодів : зелені, жовті, червоні,заіржавлені і т.д.) і мякуша: білосніжний, кремовий і навіт рожево-червоний (Груша Весільна). Сорти як правило поділяються на літні, осінні та зимові. Окремі сорти за “лежкістю” не поступаються яблуні і можуть зберігатись у звичайному підвалі до травня місяця включно. Особливістю вирощування груші в Україні є те, що крім великої кількості вітчизняних та зарубіжних сортів у нас є сила-силенна сортів народної селекції, які скоріш за все ніде не оисані, але мають доволі хороші характеристики. Коли люди звертаються до мене з проханням виростити саджанець дерева невідомого їм сорту, що садив їх батько, або дід, плоди якого не дивлячись на свій “поважний” вік дерева дуже смачні, частіше за все мова йде про грушу.
Коли мова йде про закладання промислового саду , або посадку дерев на присадибних ділянках як правило віддають перевагу клоновим підщепам. Дерева щеплені на таких підщепах швидкоплідні- вступають в плодоношення приблизно на третій рік після висадження на постійне місце та мають меншу силу росту порівняно з саджанцями щепленими на сіянцях лісової груші.
Сила росту дерева груші поріняно з деревом щепленим на сіянцю( у процентному співвідношенні приблизно визначається так: ВА29-70%. АйваА–65%, Сідо-60%, АйваS1-55%. Насправді клонових підщеп набагато більше, ми говоримо про найбільш поширені в Україні. З наведених вище найпоширенішими в центральній Україні мабуть є Ва-29 та S1 через їх високу морозостійкість. Про схему посадки груш в промисловому саду можна говорити довго, вона дуже залежить від особливостей грунту та техніки, якою здійснюється обробіток. В своєму господарстві ми висаджуємо груші щеплені на ВА-29 за схемою 1,3на 4м, щеплені на S1 1,2 на 4 м.
Не всі сорти груші сумісні з айвою, але при закладанні саду висота дерев має важливе значення, догляд за деревами висотою приблизно 8 метрів практично неможливий.Зручними для догляду (облрискування,обрізка,збір врожаю і т.д)є дерева висотою 3-4 м. Саджанці щеплені на айві сідо мають меншу зимостійкість ніж описані вище, але плоди на таких деревах вважаються собливо крупними.
Але не має правил без винятків.Іноді без сіянцевої підщепи обійтися складно,це стосується випадків коли сорт груші не сумісний з айвою,як наприклад груші із серії “наші”(азійська груша ,китайська груша),в даному випадку ситуація не виглядає катастрофічною,адже груші з цієї серії є слаборослими самі по собі,до того ж в плодоношення вступають вони дуже рано.Швидкий вступ у плодоношення сам по собі стримує ріст дерева з цілком зрозумілих природніх причин-дерево віддає енергію на ріст плодів а не на ріст гілок.Іноді саджанці груш вирощують з інтеркалярною вставкою.