1

Деяка правда про яблука

53065696_397852530778588_6881863700819476480_nНа фото ми бачимо яблука одного і того ж сорту, але вирощені в різних умовах ГолденДелішесРейндерс(«грушовка») або його клони – Смутті, Хай Тек є одним з лідерів продажів в торгових мережах.В Україні мабуть найбільш поширене яблуко жовтого забарвлення, все сказане нижче може стосуватись інших сортів, які користуютьсяпопулярністю у споживачів, але вражаються паршею – однією  з найпоширеніших хвороб яблунь.
    Яблуко (на фото меншого розміру) отримало чотири обробітки для захисту від парші і не отримало жодного граму хімічних добрив, яблуко поряд -оброблялось «на повну катушку» засобами хімічного захисту і отримало «достатню» кількість добрив, хімічне навантаження у нього було разів в шість більше. Якому з плодів повезло більше важко сказати, але в торгові мережі логічно потраплять великі гарні плоди.Звісно про кількістьхімічних обробітків в магазині нічого не скажуть, головна причина – в цьому ніхто не зацікавлений, хоча навіть на туалетному папері можна побачити надпис без ГМО.
    Звісно багато хто може заперечити – всі засоби захисту безпечні для людського організму – можливо, не буду підривати авторитет жодного із виробників засобів хімічного захисту плодових культур, але в країнах Західної Європи  плоди, які отримують 4-6 хімічних обробітків коштують в кілька разів дорожче.
      В тій же таки Європі для виробництва продуктів дитячого харчування використовують яблука, які стійкі до хвороб і мають мінімальну потребу у хімічному захисті.
Не без підстав, скептики можуть мені сказати, що на багатьох присадибних ділянках бачили яблуні, що вражаються паршею – Ренет Симиренка, Голден, Айдаред і т.д., плоди яких цілком виглядають цілком привабливо.  Погоджуюсь, але не можна порівнювати швидкість поширювання захворювання у промисловому саду – де дерев одного сорту  насаджено чимало з поодиноким деревом. Виглядає майже так само як те, коли в переповнений людьми тролейбусом зайшов один хворий і чхнув.
       Ще один із шляхів зменшення хімічних обробітків – це використання для боротьби з грибковими хворобами яблуні біологічних препаратів, які виробляються у нас в Україні. Це точно варто спробувати, але не впевнений  що на це наважуються великі товаровиробники, тому що обробітки цими препаратами потрібно здійснювати практично після заходу сонця, щоб уникнути попадання прямого сонячного проміння. У великих садах це зробити буде складно, не зайвим буде сказати, що про ці препарати багато садівників знають мало.
             imageНаступний крок – це пропаганда сортів, які не вражаються грибковими хворобами і не потребують хімічного захисту від них, такі сорти яблук обробляються тільки від шкідників.
Таких сортів чимало, ось найпоширеніші з них –  Флоріна, Топаз, Рубінола, Опал, Оріон, Аріва, Спай Голд, Голіда, Аріан, Анетта, Райка, Вільямс Прайд, Аскольда, Скіфське золото і т.д. Більшість з цих яблук – зимового періоду споживання, серед садівників ці сорти доволі відомі, а деякі, як Флоріна досить давно. Частина сортів – як Райка, Аріва тільки нещодавно почали з’являтись на ринках України.
Тому законодавцем «яблучної моди», логічно міркуючи, повинен бути не столичний супермаркет, а невгамовний дядько-садівник, який пропустив через свої руки не один десяток сортів і вибрав найкращі.

53799389_639830713105757_3964334352707354624_nМи в своєму саду майже повністю перепрофілювалися на імунні сорти яблук. Так само і в розсаднику більшість сортів саджанців яблуні, які ми вирощуємо є імунними, ціна на яблука імунних сортів аж ніяк не вища за поширені сорти, тому що врожайність цих дерев досить не погана,   деякі, як наприклад Аріва мають врожайність вище середньої.Все що сказане мною не для того, щоб робити рекламу того чи іншого сорту. Я вважаю що про це просто варто знати, адже за деякими оцінками у світі близько 20 тисяч сортів яблуні – вибрати є з чого.

Отже ми вже надто давно звикли до того, що обираємо чергового політика насправді не маючи вибору, через ту саму необізнаність ми купуємо ліки невідомого походження, через відсутність смаку слухаємо пісні під фонограму.

Давайте хоча б поступово змінювати життя на краще вирощуючи справжні яблука.