zceplennua

Щеплення

Щеплення дерев способом «окуліровки вприклад» наданий час є найпопулярнішим прийомом при вирощуванні посадкового матеріалу. Залежно від породи дерева початок окуліровки припадає на період з 25 липня по 5 серпня. Деякі підготовчі операції треба виконати заздалегідь . Якщо тривалий час не прививка 3було опадів, то за 2-3 дні до початку окуліровки підщепу поливають (бажано за допомогою крапельного поливу). Товщина підщепи на момент щеплення повинна бути 7-10мм. Місце на якому буде здійснюватися щеплення ретельно вимивають та протирають.
Живці для окуліровки заготовляють або безпосередньо перед операцією або за 2-3 дні. В такому випадку їх зберігають у підвалі обгорнувши нижчі кінці вологою ганчіркою. Кращими вважають однорічні здерев’янілі пагони нарізані з південної частини крони довжиною 40-50 см.
Листя з живців видаляють відразу після зрізання, при цьому бажано залишити черешки довжино. 2- 3мм. Для щеплення використовують 5-6 бруньок розташованих посередині. Основа живця та верхня нездерев’яніла частина не використовується .
Тепер повернемося до підщепи . Її готовність до окуліровки оцінюють по тому настільки легко відділяється кора в зоні щеплення, або по добре зволоженому зрізу, що свідчить про інтенсивний сокорух у підщепі.
Роботу бажано виконувати у ранкові або вечірні часи, і коли погода не дуже спекотна. Починаємо окуліровку з поздовжнього надрізу на північній стороні підщепі, довжиною 25-30мм при цьому внизу надрізу залишаємо язичок довжиною 5 мм.
Далі з заготовленого живця вирізають бруньку з тонким шаром (не більше 2,5 мм) деревини. Тепер це називаємо щитком. Не знімаючи щиток з леза ножа швидко та акуратно вставляємо щиток за заготовлений язичок таким чином, щоб співпадав камбій підщепи і щитка.
Камбій це тонкий прошарок світло-зеленого кольору, який знаходиться безпосередньо під корою.
Місце щеплення тісно примотуємо поліетиленовою плівкою для того, щоб туди не потрапляла волога і пил.