vilyams-praid

Яблуня Вільямс Прайд (стійкий до хвороб) 90 -100грн (Яблоня Вильямс Прайд)

Яблуня Вільямс Прайд ( Яблоня Вильямс Прайд ). Не один рік вирощуємо    саджанці і можу з  впевненістю сказати , що  пальму першості серед сортів  яблунь літнього періоду  дозрівання поділяють  “папіровка” ( білий налив) та  “Слава переможцям”. Така  всенародна любов виправдана, але гріх не звернути увагу на інші сорти .
Сьогодні поведу мову про яблуню Вільямс Прайд (Вильямс Прайд). Це сорт американської селекції , при його виведенні були використані сорти Уелсі , Ром Бьюті , Старр , Мелба , Ред Ром , Джонатан , Моліс Делішес , Джулі Ред. В садах України сорт вирощується не менше десяти років , але заслуженого поширення поки що не набув ,хоча популярності набува досить швидко. Найкраща популяризація яблука це дати його скуштувати , що нажаль неможливо на сторінках журналу . Та повірте мені на слово ще жодна людина  , яка скуштувала це яблуко не залишилась байдужою.
А зараз відсторонимось від лірики і спробуємо описати яблуню Вільямс Прайд (Вильямс Прайд) мовою садівництва. Характерною особливістю сорту є те , що він імунний до парші і дуже стійкий до борошнистої роси, не вимагає інтенсивного хімічного захисту отже ці яблука можна впевнено вживати у їжу дорослим і дітям.
До вступу в плодоношення веде себе , як сильнорослий . Навіть на карликовій підщепі саджанці в розсаднику за рік виростають до 180 см. , чим вигідно вирізняються поміж інших сортів . Після вступу в плодоношення інтенсивний ріст дерева припиняється . У плодоношення яблуня вступає досить рано . На карликовій підщепі (м9) на другий рік після посадки , а на середньорослій (мм106) – на 3-4 рік.Іноді саджанці плодоносять вже в розсаднику. До періодичності не схильна ; щедрі врожаї дає щороку. Проріджування зав’язі ,як правило, не вимагає . На середньорослій підщепі плоди середнього розміру приблизно 150 г. , на карликовій – більші . В умовах центральної України починає дозрівати, залежно від погодних умов , 20-25 липня.Дозрівання плодів розтягнуто таким чином,що на Яблуневий Спас ще є що понести до церкви,іноді період дозрівання розтягнутий до осені.
Яблука вигідно вирізняються своїм унікальним забарвенням. Вони темно-червоні з оригінальним туманним нальотом . М’якуш в середині має кремове забарвлення, а блище до шкірки переходить у вишукано-рожеве. Яблуко дуже смачне, солодке, що не так властиво сортам літнього періоду дозрівання. Має рідкісний,особливо для літніх яблук, приємнй освіжаючий присмак. За різними оцінками дегустаційний бал коливається в межай 4,7- 4,9. Яблука цього сорту користуються заслуженим попитом на ринку , транспортабельні , з дерева не опадають . Як для літніх сортів мають непогану лежкість.
Дерево утворює широку ,симетричну, розлогу крону , дуже просте у формуванні та обрізці ..До вступу в плодоношення сорт веде себе як сильнорослий,після того як дерево починає плодоносити,його ріст притупляється. Завдяки тому, що скелетні гілки відходять від центрального провідника майже перпендикулярно , це також є однією з характерних особливостей сорту.При регулярному догляді дерево не вступа в періодичність . Яблуня морозостійка, підмерзання деревини не спостерігалося . Наостанок варто було б поговорити про недоліки сорту. Але ми їх поки що не виявили . Хіба що яблука самі не падають до рота. Саджанці яблунь сорту Вільямс Прайд можна придбати у нашому розсаднику.