%d1%96%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b8

Імунні сорти яблунь- основа екологічно чистої продукції(имунные яблони)

Оскільки одним з основних принципів нашої роботи є вирощення
органічної (екологічно чистої) продукції , велику увагу ми приділяємо
випробуванню імунних (стійких до хвороб) сортів яблунь. Особливо
цікавить придатність таких яблунь для промислового садівництва. Тому
важливе значення має не тільки стійкість до хвороб, а й врожайність, смакові
якості, зовнішній вигляд і т.д. На теперішній час виведено чимало сортів
яблунь стійких до найпоширеніших хвороб – парші та борошнистої роси :
Флоріна, Топаз, Рубінола, Голд Стар, Сіріус, Оріон, Луна, Голіда, Скіфське
золото, Райка, Аріва, Вільямс Прайд , Моді, Голд Раш, Пінова, Мелодія,Опал,Аріан,Ревена,Рекарда,Ренора,Джулія,Біоглден,Гармонія де Лоріна і т.д.Нещодавно перелік імунних сортів доповнився яблунею Карнавал,що має оригінальне жовто-червоне-зелене забарвлення-цілком виправдані асоціації з яскравим святом.
Нанашому сайті наведені біль детальні  описи перелічених сортів.
Популярність імунних сортів яблунь стрімко зростає в останні роки. Власники присадибних ділянок які мають змогу “спостерігати” за  процесом формування і споживання продукції все більше зацікавлені в тому, щоб забезпечити свою родину плодами, які б мінімально контактували з засобам хімічного захисту, а саме яблуко було б не тільки привабливим , але й смачним (саме такий зміст ми традиційно вкладаємо в цей фрукт).
З іншого боку власники яблуневих садків зіткнулися з тим, що ціна на засоби хімічного захисту зростає набагато швидше, ніж ціна на їх продукцію. Проте, далеко не все в житті вимірюється грошима. Якщо раніше в програмах хімічного захисту садів зазначалось , що проміжок між хімічними обробками від парші складав 10-12 днів, згодом 7-10 днів, то тепер в закордонних публікаціях іноді говорять про 5-7 днів. Де ж тоді, скажіть, здоровий глузд. Якщо ми так просто, не червоніючи і оком не моргнувши збільшуємо “хімічне навантаження” не тільки на яблуко, а й на людський організм, який його споживає.
Тема імунних сортів для нас не нова. Вже не одне десятилітя на Україні функціонують садки засаджені такими яблунями, продукція яких цілеспрямовано йде на експорт для виготовлення дитячого харчування. Чому ж тоді всі нові насадження в Україні не закладаються виключно імунними сортами. Причин декілька. По-перше “законодавцям и моди ” на ринку є не садівники , а посередники, які закуповують яблука для торгових мереж. Їм ризикувати , закуповуючи новий невідомий сорт _ нема потреби, адже попит зосереджений, як правило, на вузькому переліку сортів, наприклад: Голден Делішес, Ренет Симиренко, Джонаголд, Айдаред,Чемпіон.По-друге, імунним сортам часто закидають гірші смакові якості і нижчу врожайність , ніж у сортів-брендів. Де в чому можна погодитись , але далеко не з усім. Наприклад яблуня Топаз має дегустаційну оцінку 4,7 бали, точнісінько таку саму, як відомий Голден делішес ( в народі-грушовка).Нічим не поступається Топазу сорт Ревена. Вони мабуть би і очолили “хіт-парад” яблунь імунних сортів в номінації “смакові якості”(мені особисто ці сорти подобаються на підщепі М9). Не дуже від них відстала яблуня сорту Райка. з дегустаційноюоцінкою 4, 6 бали. Аріва і Флоріна мають дегустаційну оцінку в 4,4 бали, крім того Аріва має дуже високу  врожайність та скороплідність , навіть на середньорослій підщепі.
З усіх імунників Флоріна є, мабуть, найпопулярнішим сортом в яблуневих садах України. Дуже добрі відгуки садівників про “Скіфське золото”. Останнім часом зросла увага до яблуні італійського походження -“Моді”. Нею досить інтенсивно засаджуються як присадибні , так і промислові сади. Поки що яблука цього сорту не з’явилися на полицях українських магазинів, тому висновки робити передчасно.
Своєрідним унікумом серед імунних яблунь є Голд Раш, який має чи не найтривалішу лежкість серед сортів пізнього сроку дозрівання. У звичайному підвалі плоди майже стовідсотково зберігаються до червня , щоправда Голд Раш вражається борошнистою росою.Особливої уваги заслуговує яблуня Спай Голд.
Серед літніх сортів високим попитом користується Вільямс Прайд- в нагороду за його урожайність, добрий смак та зовнішню привабливість. Не можна не згадати сорти яблунь, що вражаються грибковими захворюваннями в доволі незначній мірі, проте мають відмінний смак і дають хороший урожай:  Богемія, Хоней Крісп.
%d1%80%d0%b0%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%b0Райка – імунний до парші сорт дерев.
Райка – сильнорослий сорт чеської селекції, отриманий внаслідок схрещування сортів Чемпіон і Катька. Дерево утворює компактну крону. Середня вага яблук – 140-180г.Через оригінальну форму та забарвлення яблука сорту Райка неможливо сплутати з будь-якими іншими. Врожайність висока, потребує проріджування зав’язі. За формою плоди круглі з ледь помітними ребрами біля оцвітини. Мають темно-червоне забарвлення та видовжену форму, якої вони набувають вже у вересні місяці. М’якуш ароматна, кремового кольору має кисло-солодкий дещо теркуватий смак.Знімальна стиглість настає в другій половині вересня. Споживча-в грудні.У підвальному приміщення зберігаються до квітня місяця. Сорт урожайний, вимгає прорідження зав’язі, для уникнення періодичнгсті плодоношення. Райка імунна до парші та борошнистої роси, не потребує інтенсивного хібічного обробітку, тому плоди є екологічно чистими. Сорт рекомендований для вирощування в промисловості та на присадибних ділянках.

Аріва
Аріва

Аріва – зимовий сорт швейцарької селекції, отриманий внаслідок схрещування Голден Делішеса і гібриду А849/5.Сорт середьорослий і формує компактну крону. Плоди досить крупні, середня вага – 2-г. Яблука мають жовтуватий колір та майже вся поверхня покрита помранчево-червоним смугастим рум’янцем. М’якуш ароматна, щільна, хрустка і має кисло – солодкий смак. Знімальна стиглість настає на початку жовтня. Споживча – в січні. У підвальному приміщенні яблука зберігаються до березня. Сорт дуже врожайний, тому для уникнення періодичності слід проріджувати зав’язь. Аріва імунна до парші та борошнистої роси, не потребує інтенсивного хімічного обробітку, тому плоди такої яблуні є екологічно чистими . Рекомендовано для насаджень в промислових масштабах та на присадибних ділянках. Має хорошу транспортабельність.

goldrashГолдраш – сорт яблунь американської селекції виведений в результаті схрещення Голден Делішес і форми СО-ОР17 в рамках особливого селекційного проекту, метою якого, було створення імунних сортів яким і є Голдраш. Він стійкий до парші та борошнистої роси.Знімальна стиглість настає в другій половині жовтня, а споживча десь через 1,5 – 2 місяців після збору врожаю. Голдраш є лідером по лежкості, адже зберігається аж до ТРАВНЯ місяця. Плоди середнього розміру видовжено-округлої форми. Мають зеленаво-жовтий колір з легким рожевим рум’янцем. М’якуш кремового кольору, щільна та дуже соковита. За 5 -бальною шкалою, Голдраш оцінений в 4,8 бали. Слід зазнчити, що плоди не втрачають свої смакові властивості під час зберігання.

%d0%bc%d0%be%d0%b4%d1%96Моді – італійський сорт отриманий внаслідок схрещення Ліберті і Гала. Дерево середньоросле рано вступає в плодоношення. Сорт характеризується стійкістю до парші та борошнистої роси. Плоди доволі крупні 180-200 г., трішки видовжені та мають яскраво-червоне забарвлення. М’якуш жовта, шкірка товста. На смак яблуко дуже солодке відрізняється відмінним десертним смаком. Яблука Моді в підвальному приміщенні можуть зберігатися до квітня місяця. Дерево врожайне, тому потребує прорідження зав’язі, щоб уникнути перенавантаження. Моді є одним з нйпопулярніших імунних сортів. Доречі названий сорт в честь відомого італійського художника Амедео Модільяні, котрого друзі називли Моді. На картинах цього митця завжди переважали яскраві кольори. Сорт рекомендований для промислового вирощування в садах орієнтованих на органічну (екологічно чисту) продукцію.

%d1%84%d0%bb%d0%be%d1%80%d1%96%d0%bd%d0%b0Флоріна– сорт французької селекції.Отриманий внаслідок схрещення сортів Ром Бьюті, Голден Делішес, Старкінг, Джонатан. Один з найстаріших імунних сортів. Розміри плодів середні (110-140г.) мають округлу форму з ледь помітними ребрами. Основний колір яблук жовтий, з яскраво – червоним рум’янцем та легким туманним нальотом. Також видніються підшкірні крапки. М’якуш біла, щільна доброго прісно-солодкого смаку. Знімальна стиглість настає в кінці вересня. Слід наголосити на тому, що Флоріна зберігається щонайменше до лютого місяця та є одним з найпоширеніших імунних сортів. Більше розповсюджений в Західних регіонах України. Дерево дуже врожайне, тому потрібно слідкувати щоб воно не перевантажувалося інакше плодоноситиме періодично. Рекомендовано для промислового і присадибного садівництва. Сорт середньорослий, формує симетричну крону і на середньорослій і на карликовій підщепі.

ТопазТопаз – зимовий сорт яблуні Чеської селекції.Виведений врезультаті схрещення сортів Рубін і Ванде. Вагомим плюсом цього сорту є те, що він стійкий до парші та борошнистої роси, а відтак дерево не потребує інтенсивного обробітку. Тому сміливо можемо радити ці яблука для вживання вашим дітям. А ще Топаз є чудовим опилювачем для інших імунних сортів у саду. Знімальна стиглість настає в кінці вересня- на початку жовтня. Це дерево вирізняється регулярною та високою урожайністю. М’якуш має кремове збарвлення, щільна та соковита. Плоди дуже ароматні та мають кисло-солодкий смак. Топаз є одним з найсмачніших імунних сортів. Середня вага яблука становить 170-190 г., має жовтувтий колір та яскравий червоно-помаранчевий рум’янець, що покриває майже всю поверхню плоду. Саме через непересічне забарвлення його порівнюють з таким дорогоцінним камнем як Топаз.

Такі ,відносно нові дя України ,імунники як Луна,Ред Топаз,Райка,Голд Раш ,Моді вже досить часто використовують у промислових насадженнях.Сорти Аріан ,Біоголден,Опал знаходяться на стадії вивчення.Іноді на ринку можна зустріти яблуко Едеру або Приму.Останнім часом дещо зросла цікавість садівників,що дотримуються органічного садівництва до синапів:Канділь Синап,Алмаатинський Синап,Білий Синап ,Сари Синап.Це можна пояснити появою карликових підщеп на зразок М9,що забезпечують швидкий вступ у плодоношення саме сінапів,які на інших підщепах починають плодоносити дуже пізно.